Hoe fijn is het om met je kind (voor) te lezen. Samen ontdekken dat je niet de enige bent die opgroeit in een gezin dat net een beetje anders is dan andere gezinnen. En wat blijkt het geval te zijn bij brussen? Het is bewezen dat deze erkenning hen een positief gevoel geeft, meer zelfvertrouwen en veerkracht (NJI Okma et al, 2014)

Len en zijn broer

Geschreven door moeder Maud Wilms uit eigen ervaring. Voor Len is het niet altijd gemakkelijk om een ​​broer als Steef te hebben. Soms begrijpt hij hem niet, en op andere momenten voelt hij zich gefrustreerd of verdrietig. Dit boek helpt kinderen om deze gevoelens te herkennen en bespreekbaar te maken. Achter in het boek staan ​​vragen die ouders en kinderen kunnen gebruiken om samen in gesprek te gaan. Dit helpt kinderen om hun eigen ervaringen te delen en zich minder alleen te voelen. Naast de uitdagingen laat het verhaal ook zien hoe waardevol en liefdevol de band tussen broers en zussen kunnen zijn. Spelen en plezier maken kan namelijk heel goed, omdat kinderen elkaar op een open manier benaderen en leren om elkaars unieke eigenschappen te accepteren.

Ik ben er ook nog!

Lukas vindt het moeilijk om te zien hoe ziek zijn broer is. Maar wat hem misschien nog wel verdrietiger maakt, is dat het lijkt alsof papa en mama alleen nog maar oog hebben voor Ruben. Zien ze dan niet hoe hard hij zijn best doet om lief te zijn en te helpen?

Dit verhaal maakt inzichtelijk wat het betekent om een broer of zus te hebben die ernstig ziek is. Het laat zien hoe een kind zich aan de zijlijn kan voelen staan, zonder zelf om aandacht te vragen. En hoe belangrijk het is om ook hun gevoelens te zien en te erkennen.

Het is oké…

Een dun boekje, geschreven door een student orthopedagogie. Het is voor jonge kinderen met een broer of zus met een beperking, zoals een fysieke of mentale beperking of een chronische ziekte. Zowel mooie als moeilijke gevoelens van brussen komen aan bod, zodat kinderen hun emoties kunnen herkennen en een plek kunnen geven. Ook helpt het ouders om hierover in gesprek te gaan.

Bijzondere broers en zussen

In dit boek vertellen brussen van verschillende leeftijden zelf hoe het is om brus te zijn. Ze praten over de fijne momenten, maar ook over dingen die lastig of verdrietig zijn. Hun verhalen helpen niet alleen andere kinderen en jongeren om zich minder alleen te voelen, maar geven ook ouders en hulpverleners meer inzicht in wat er in brussen omgaat. Het ook in het Engels uitgegeven als Special Brothers and Sisters (Monica McCaffrey).

Ik ben er ook nog!

Schrijfster Femke, studente Pedagogiek, is zelf Brus en had vroeger graag boeken gelezen over de ervaringen van anderen. Daarom schreef zij dit boekje. Onderzoek bevestigd dat het delen van ervaring een positieve invloed heeft op hoe brussen zich voelen. Dit geldt trouwens ook voor volwassen brussen. Ook voor professionals leerzaam om met een Brussen-bril naar gezinnen te kijken.