Mantelzorger
Als je aan een mantelzorger denkt, heb je al snel het beeld voor je van iemand die zorgt voor zijn zieke partner of voor haar vader of moeder op leeftijd. Maar ook kinderen kunnen mantelzorger zijn. Sterker nog 1 op de 5 kinderen en jongeren tot en met 24 jaar zijn ‘jonge mantelzorger’ volgens de stichting JMZPro. Het gaat om kinderen die opgroeien met een gezinslid dat ziek is of een beperking heeft. Het kan gaan om een ouder, broer, zus, opa of oma. Brussen zijn dus ook jonge mantelzorgers.
Wat maakt brussen jonge mantelzorgers?
Voor de veel brussen is het heel normaal om soms op te passen op hun broer of zus, even een handje te helpen bij de dagelijkse verzorging, eten, drinken of aankleden. Sommige brussen tolken voor hun ouders als Nederlands niet hun moedertaal is, of ze vertalen brieven van zorgverstrekkers of gemeenten. Ze vangen hun broer of zus op als ze thuiskomen van school of dagbesteding. Ze spelen met hen als hun ouder aan het koken is.
Het lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het niet altijd en niet voor iedereen. Vaak is het alleen maar fijn om te zorgen zolang brussen maar niet de verantwoordelijkheid dragen voor de zorg van hun broer of zus.
Wat willen brussen van mensen om hen heen?
Ze willen allereerst dat hun omgeving ze ziet en hoort, ze serieus neemt en vooral niet zielig. Zie hen als normale kinderen in een soms lastige situatie. Help hen als ze dat nodig hebben bijvoorbeeld op school. En ze willen graag begrijpelijke informatie over de aandoening van hun broer of zus. Want onduidelijkheid maakt dat ze zich vaak meer zorgen maken dan dat nodig is.
Wat ook belangrijk is: signaleer als het niet zo goed gaat. Ben je bijvoorbeeld leerkracht van een brus wees dat alert als hij of zij zich terugtrekt uit sociaal contact, problemen heeft op school of veel schooluitval heeft.
Soms zien ouders of anderen uit hun omgeving risicovol gedrag, te volwassen gedrag, verdriet of boosheid, slaapproblemen of lichamelijke klachten die komen door veel stress. Praat er dan over! Met de brus en hun ouders. En ouders met hun vrienden, familie, school of een zorgverlener. En vraag hulp. Hoe lastig dat soms ook is.
Mantelzorg gaat ook over brussen.