Broer- en zusrelatie
Het beeld van een ‘normale’ broer-en zusrelatie is er een van samen opgroeien in een gezin met beide ouders, met soms strubbelingen, het nodige gedoe en veel pret.
Maar wat als het anders loopt?
In alle fasen van het leven veranderen de verhoudingen tussen broers en zussen, ‘siblings’ met een mooi Engels woord. Dat is een natuurlijk proces. Daarbij kunnen levens veranderende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een scheiding, onoverkomelijke ruzie, ziekte of zelfs overlijden van een gezinslid de onderlinge verhoudingen flink op zijn kop zetten. Ook de relatie met je broer of zus.
Brussen
Dit geldt ook voor kinderen die opgroeien met een broer of zus die een ziekte of beperking heeft en daardoor veel zorg nodig heeft. Deze kinderen worden ‘Brussen’ genoemd. Een samengesteld woord (broer en zus) dat niet bestaat maar wat deze kinderen erkenning geeft. En dat is precies wat ze nodig hebben; erkenning! Geen medelijden maar medeleven en begrip.
Missie
Mijn missie is dat iedere Brus de aandacht en erkenning krijgt die hij of zij nodig heeft. Dat is voor ieder Brus in iedere levensfase anders. Hoe fijn zou het zijn als ze met hun verhaal, hun zorgen, frustratie of onzekerheid bij iemand terecht kunnen die hen een luisterend oor biedt.
Dit kunnen naast hun ouders bijvoorbeeld buren zijn, of ooms, tantes, grootouders of ouders van een vriendje of vriendinnetje. Een vraag als: “hoe is het nu voor jou?” geeft al erkenning. Soms is praten niet de weg maar is het fijn om samen iets leuks te doen en oprecht aandacht te hebben voor een Brus. Een open en ontspannen sfeer kan dan soms zelfs een goed gesprek opgang brengen.
Ook de zorgprofessionals die bij een zorgintensief kind betrokken zijn kunnen ouders vragen hoe het met hun ándere kind gaat. Meestal vinden ouders het fijn dat iemand ernaar vraagt, ook al kan het confronterend zijn.
Wat kun jij doen?
Wellicht ken jij ook één van de broers en zussen van de naar schatting 120.000 kinderen die intensieve zorg nodig hebben. Sta er even bij stil of vraag hoe het voor hen is.